Λιπίδια - Παχυσαρκία

Στα λιπίδια του αίματος περιλαμβάνονται η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα φωσφολιπίδια τα οποία συνδέονται με πρωτεϊνες και ονομάζονται λιποπρωτεϊνες. Υπάρχουν δύο είδη που είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά όταν λάβουμε υπόψη πως το ένα είδος χοληστερίνης μπορεί να είναι καλό και το άλλο κακό: η LDL-χοληστερίνη και η HDL-χοληστερίνη.

Η LDL-χοληστερίνη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) ονομάζεται συχνά και «κακή χοληστερίνη», διότι επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα του σώματος. Ωστόσο, η HDL-χοληστερίνη (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) μπορεί να απομακρύνει και να μεταφέρει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες στο συκώτι, όπου αποβάλλεται. Γι' αυτό το λόγο, συχνά, ονομάζεται και «καλή χοληστερίνη». Η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της ποσότητας κορεσμένων και τρανς λιπαρών στη διατροφή σας και η αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά, καθώς και η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, μπορούν να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια να διαχειριστείτε τη χοληστερίνη.

Τα τριγλυκερίδια είναι η βασικότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας. Ο λιπώδεις ιστός αποτελείται από κύτταρα, τα οποία γεμίζουν με τριγλυκερίδια.

Η διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων οδηγεί σε μεταβολές τόσο της λειτουργίας όσο και των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών στο αίμα, όπως οι αυξημένες τιμές των τργλυκεριδίων, LDL χοληστερίνης καθώς και τα μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερίνης που αποτελούν σήμερα την λιπιδική αθηρογόνο τριάδα. και έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αθηροσκλήρωσης, είναι η συσσώρευση χοληστερίνης στο αρτηριακό τοίχωμα. Η διαδικασία αρχίζει όταν τραυματίζεται το ενδοθήλιο της αρτηρίας. Ακολουθεί μια φλεγμονώδης διεργασία και τελικά δημιουργείται αθηροσκληρωτική πλάκα, η οποία μπορεί να παρακωλύει την ροή του αίματος ή και να σχηματίσει θρόμβο.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικοί στόχοι είναι η μείωση της LDL χοληστερίνης και της μη HDL χοληστερίνης, η αύξηση της HDL χοληστερίνης, και η μείωση των τριγλυκεριδίων. Η χρήση των φαρμάκων (στατίνες, φιμπράτες κ.τ.λ.), η καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή, έχουν σκοπό να επαναφέρουν τις τιμές των λιπιδίων στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι στατίνες:  είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν την δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για την παραγωγή χοληστερίνης. Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την φυσιολογική κυτταρική και σωματική λειτουργία, τα πολύ υψηλά επίπεδά της μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση, μια νόσο όπου πλάκες που περιέχουν χοληστερίνη αναπτύσσονται στις αρτηρίες και αποφράσσουν την αιματική ροή. Μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης αίματος, οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο πόνου στον θώρακα (στηθάγχη), καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.Οι μόνες δυο μείζονες παρενέργειες – αμφότερες σχετικά σπάνιες- είναι ηπατική βλάβη και βλάβη σκελετικών μυών που σπανια συμβαινουν.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, άρα πρέπει να τα προσλάβουμε από την καθημερινή μας διατροφή.  Τα βρίσκουμε στις τροφές μας κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα καρύδια, σε λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σολομός, ρέγκα, φρέσκος τόνος και άλλα.

Οι φιμπράτες: αποτελούν τα φάρμακα πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της υπερτριγλυκεριδαιμίας. Σαν παρενέργειες αναφέρονται γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακοί πόνοι, εξάνθημα,  ηπατομεγαλία, μείωση της γενετήσιας ορμής, μυοπάθεια, χολολιθίαση αύξηση της CPK και των ηπατικών ενζύμων.

endokrinologos-karamouzis

Ιατρείο Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού

Καραμούζης Ιωάννης

 

 
 
 

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Ελευθερίου Βενιζέλου 19 (Προέκταση Αδριανουπόλεως)
,Καλαμαριά, TK 55133, Θεσσαλονίκη

Κολοκοτρώνη 42,
Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης, TK 57003

 

231126 3939 (Καλαμαριά)

2311242581 (Αγ. Αθανάσιος)

694 427 6160

 

karamouzisgiannis@yahoo.gr 

 
 

Συνεργαζόμενες Κλινικές

© 2024 Endokrinologos Karamouzis. All rights reserved